Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2012 22:57 - Защо не трябва да се пипат парите от Сребърния фонд
Автор: atanas77 Категория: Политика   
Прочетен: 828 Коментари: 0 Гласове:
3



С наближаването на поредното плащане по външния дълг през януари 2013 въпросът за Сребърния фонд стана много актуален. Изказаха се много мнения „за” и „против” парите от фонда да се използват за погасяване на външен дълг. Ако това обаче наистина се случи, последиците за макроикономическата стабилност ще бъдат доста негативни.

Сребърният фонд е създаден със специален закон през 2008 г. Целта на фонда е да се гарантира устойчивостта на пенсионната система чрез събиране на допълнителни средства за бюджета на държавното обществено осигуряване. Средствата на фонда са обособена част от държавния бюджет. Източник на приходи във фонда са постъпленията от приватизация и от концесии. Съгласно закона средствата на фонда могат да се инвестират в депозити в БНБ и други банки, акции на чуждестранни дружества, международно признати облигации и инструменти на паричния пазар. Освен това там изрично е упоменато че средствата на фонда не могат да бъдат инвестирани в държавни ценни книжа, емитирани от българската държава и български общини. Към началото на 2011 г. във фонда има 1.7 млрд. лв в брой, които се държат в БНБ. Предполага са, че и сега са толкова. Точно на тези пари иска да сложи ръка Симеон Дянков. След като почти изхарчи парите от държавния резерв, той сега иска да изхарчи и парите от Сребърния фонд. В тази връзка Симеон Дянков внесе законопроект за изменение на закона за Сребърния фонд, с който се предвижда фонда вече да може да инвестира в държавни ценни книжа до 70% от средствата си. Или по груби сметки това прави около 1.2 млрд. лв. В резултат от тази транзакция парите от фонда вече няма да бъдат използвани по предназначение (за обезпечаване на сигурността на пенсионната система), а ще бъдат използвани за плащане на държавния дълг. Да, точно така, защото следващото плащане по държавния дълг в размер на 1.7 млрд лв е през януари 2013. А правителството няма от къде да вземе тези пари освен да емитира заем. И така парите от Сребърния фонд ще отидат за погасяване на държавния дълг. И това ако не е конфликт на интереси, здраве му кажи!

Защо парите от Сребърния фонд, предназначени за осигуряване на пенсионната система не трябва да бъдат използвани за погасяване на държавен дълг? Отговор на този въпрос дава БНБ с публикуването на специално писмено становище. Там се казва следното:

  1. Средствата от фонда са част от фискалния резерв и са актив на българската държава. С инвестирането им в ДЦК едновременно ще нараснат пасивите на държавата и ще се намалят активите и фискалния резерв.
  2. Средствата на фонда се държат в БНБ и с това те са част от международните валутни резерви на страната. Инвестирането на тези средства вътре в страната ще означава автоматично намаляване на международните валутни резерви на България. Това ще даде негативен сигнал на международните инвеститори и ще повиши цената на едно бъдещо финансиране.
  3. Фискалният резерв поддържа стабилността на Валутния борд и доверието в икономиката ни. Понижението на фискалния резерв ще лиши България от този защитен механизъм и ще доведе до намаляване на кредитния рейтинг на страната.
  4. Фондът е създаден като резерв за посрещане на бъдещи пенсионни плащания (след 2018), когато се предполага, че работещите ще са много по-малко от пенсионерите. И ако тогава държавните ценни книжа падежират, държавата ще трябва да се разплаща сама със себе си. Неблагоприятната демографска ситуация ще доведе до по-ниски данъчни приходи и до много големи фискални затруднения. Ако държавата бъде прибудена да продава тези ценни книжа на вторичния пазар, това ще доведе до срив в цените им от което ще загуби самия фонд.

Инвестирането на Сребърния фонд в държавни ценни книжа ще доведе до неговото унищожение. За това предложеният законопроект от Дянков не трябва да се приема. Нещо повече управлението на фонда трябва да се повери на независим от правителството орган, защото само така ще бъдат защитени интересите на хората. Освен това Дянков за пореден път доказва, че е некомпетентен. Това не е като да прехвърлиш пари от единия джоб в другия. Нещата са много по-сложни, а ще има и неприятни последствия в дългосрочен план.




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: atanas77
Категория: Политика
Прочетен: 33762
Постинги: 13
Коментари: 10
Гласове: 15
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930