Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2010 18:27 - Отново критика заради еврофондовете
Автор: atanas77 Категория: Политика   
Прочетен: 1248 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.12.2010 18:11


"Уважаеми г-н Министър председател, както може би знаете, реалното ниво на усвояемост, към настоящия момент , възлиза на 6% от общия бюджет на ЕС (Кохезионния и Структурните фондове), алокиран за периода 2007-2013, което е недостатъчно за постигане на положителен ефект върху икономиката, както и за предотвратяване на евентуални загуби на средства от ЕС за България." Това пише в писмото си Жозе Мануел Барозу до българския премиер. Тонът в писмото е доста критичен и явно целта е българското правителство да бъде подтикнато към незабавни действия.

В писмото се посочва, че най-сериозните проблеми са свързани с изпълнението на големи инфраструктурни проекти в секторите пътища, жп транспорт и води. В тези сектори финансовото усвояване е под 1%. Така например основният бенефициент на средства за пътния сектор АПИ до момента не е стартирал нито един проект. Подобно е положението и в жп сектора, където НК "Железопътна инфраструктура" работи само по 4 проекта. Ясно е че и двете държавни агенции нямат необходимия капацитет за да се справят с предизвикателствата по усвояване на европейските фондове. В тази връзка Барозу препоръчва да се създадат алтернативни структури. Като проблемни са посочени и проектите във водния сектор. Причини за това са пълното безхаберие на българските общини, както и забавянето на реформата във водния сектор от страна на правителството. 

Критиката на Барозу е съвсем основателна и идва в много подходящ момент. На нашите управляващи трябва да им светне сигнална лампа, че изоставаме с усвояването на еврофондовете, което ще се отрази негативно върху икономиката на страната. И все пак трябва да отбележим че усвояването на еврофондовете до момента е 10%, а не 6% както посочва Барозу. Справка в Министерството на финансите показва че ЕС е платил за наши проекти 0.6 млрд. евро от общо 6 млрд. отпуснати за нашата страна, което е наистина 10%. Разликата най-вероятно се дължи на по-старите данни, които е ползвал Барозу. Ако това е наистина така, значи можем да бъдем оптимисти че в оставащите 3 години до 2013 ще усвоим още 0.6 млрд. евро за да достигнем заветната цел от 20%. За да се случи това обаче трябва да се свърши много работа. Тази цифра можеше да бъде много по-голяма ако предишните две правителства не бяха проспали предоставените им възможности. И все пак не всичко е загубено. За сравнение може да се каже че "шампионите" по усвояване на еврофондове Словения и Словакия имат 29% усвояемост. 

Надежда има, защото ЕС ни предлага безрезервна подкрепа и експертна помощ. От нас зависи дали ще я приемем. През януари у нас идва шефът на Европейската инвестиционна банка и темата за еврофондовете ще бъде дискутирана отново. Това е много подходящ момент да потърсим услугите на европейските експерти за извършването на необходимите реформи, което в крайна сметка ще осигури повече европейски пари за България.


Тагове:   писмо,   Барозу,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: atanas77
Категория: Политика
Прочетен: 33771
Постинги: 13
Коментари: 10
Гласове: 15
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930