Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2012 12:37 - Гърция няма бъдеще в еврозоната*
Автор: atanas77 Категория: Политика   
Прочетен: 600 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 12.05.2012 12:47


Гърците наказаха с вота си консерваторите от Нова Деморация и социалистите от ПАСОК, които доминираха политическия живот в Гърция в продължение на десетилетия и които се обявиха за спазването на спасителния план, наложен от ЕС и МВФ. Вота на гърците ясно показва, че те са против антикризисните мерки налагани от вън. Ето защо единствената алтернатива за Гърция в момента е излизане от Еврозоната.

За да стане гръцката икономика конкурентоспособна най-напред трябва да бъдат намалени заплатите, както в частния, така и в държавния сектор. Това обаче ще стане много трудно поради наличието на силни профсъюзи . От друга страна нито един политик или политическа партия не е в състояние да направи това по административен или насилствен начин. Единствено и само чрез пазарния механизъм може да се намалят реалните заплати в Гърция. Това може да стане по естествен път чрез инфлацията и девалвацията на националната валута. В резултат на това ще се увеличат производителността и конкурентоспособността на гръцката икономика. Освен това гръцките експортни стоки ще станат по-евтини в чужбина и това ще стимулира износа. Обратно вносът ще намалее, тъй като ще стане по-скъп. Това ще се отрази положително на търговския баланс.

Излизането от Еврозоната върви ръка за ръка и със значително намаляване на държавния дълг. Това ще стане чрез неговото реструктуриране, както и чрез обезценяването на националната валута. Възможно е и обявяването на фалит и спиране на плащанията по държавния дълг.

И все пак въвеждането на драхмата като платежно средство ще бъде съпътствано с големи трудности, тъй като всеки ще очаква нейното постоянно обезценяване. Поради това се очаква огромен отлив на евро от Гърция към други държави. Ето защо трябва да се въведе някакъв контрол при изнасянето на евро от Гърция. Това обаче противоречи на регулациите на ЕС и трябва да се търси някакъв компромисен вариант. Въпросът за напускане на Гърция на ЕС в момента не стои на дневен ред.

Отливът на капитали може да доведе и до банкова криза на ликвидността. Освен това обявяването на фалит на Гърция ще доведе до декапитализация на гръцките банки, които държат държавни облигации. Ето защо банковата криза в Гърция е просто неизбежна, но и необходима. Поради това трябва да се потърси някаква помощ от вън за гръцките банки, особено за по-големите. 

Разбира се без да се направят необходимите структурни реформи, излизането на Гърция от Еврозоната е обречено на провал. В момента в Гърция има огромен правителствен сектор, големи пенсионни плащания, много високи данъци, силни профсъюзи, привилегии за различни слоеве от населението и т.н. Ето защо правителството трябва незабавно да пристъпи към дерегулация на трудовия пазар, приватизация на държавни предприятия, освобождаване на държавни служители, намаляване на административните тежести, допълнително намаляване на заплати и пенсии. Усилията трябва да бъдат насочени към по-голяма либерализация на гръцката икономика.

Ако остане в Еврозоната, Гърция ще продължи да агонизира. Ще продължи трупането на огромен държавен дълг, конкурентоспособността ще намалява все повече и повече, ще се увеличава вноса, ще намалява износа, ще намалява и доверието в гръцката икономика като цяло. Ето защо Гърция трябва да излезе от Еврозоната час по-скоро. Избирателите го показаха с вота си. 

*Статията е публикувана за първи път в investor.bg на 11.05.2012


Тагове:   еврозона,   Гърция,   ЕС,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: atanas77
Категория: Политика
Прочетен: 33447
Постинги: 13
Коментари: 10
Гласове: 15
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031